Skottland: Cock-a-leekie

2016-01-11 21.58.22Alfabetsuppeprosjektet er over, men jakten etter nye suppeopplevelser stopper ikke av den grunn. Mens jeg i 2015 kokte meg fra A til Å skal jeg i 2016 starte en reise jorden rundt på 80 supper. Med andre ord vil jeg fremover lage supper fra 80 ulike land.

Reisen starter i Skottland med skottenes nasjonalsuppe som, i tillegg til å være enkel å lage og veldig god, hadde et rimelig morsomt navn; Cock-a-leekie. Suppen har historie helt tilbake til 1598 da den ble servert reiseskribenten Fynes Moryson. Min moderne versjon er nok noe annerledes enn det Moryson ble servert, men den inneholder fortsatt kylling, purre og svisker.

Alt du trenger til 6 porsjoner:2016-01-11 18.53.59

  • 1 ss vegetabilsk olje
  • 1 kylling
  • 120 g bacon i terninger
  • 2 gulrøtter
  • 2 selleristenger
  • 2 purre
  • 2 laurbærblad
  • 4 kvister timian
  • 20 svisker
  • 6 skiver brød

Kutt gulrøtter, selleristenger og purretoppene i store biter. Kutt purren i tykke ringer. Parter kyllingen i åtte biter. Gjør til slutt klar laurbærblader og timian.

Stek kyllingbitene brune i litt olje, og fjern dem deretter fra gryten. Sleng bacon, gulrøtter, selleri og purretoppene i gryten og stek i 5 minutter. Tilsett deretter kyllingen i gryten igjen. Hell over vann til det dekker kyllingen. Kok opp og la det surre på svak varme i 40 minutter.

Fjern kyllingen fra gryten og legg den på en tallerken. Hell suppen gjennom en sil i en ny gryte. Kvitt deg med det som blir igjen i silen. La suppen kjøle seg ned et par minutter og fjern deretter fettlaget som legger seg på toppen. Bruk et par gafler til å fjerne kjøttet fra kyllingbeinene og del kyllingen i store biter. Sleng kyllingbitene, purren og sviskene i suppen. Kok opp og la surre i 30 minutter.

Krydre med litt salt og pepper og server – gjerne med en skive brød.

2015-03-04 21.23.16

Ith gu leòir!

Suppen: 5 av 6

Suppepris: Under 25 kr per porsjon

Skottland: Cock-a-leekie

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..