Georgia: Kharcho

20I lengre tid har jeg hatt et ønske om å lage en suppe fra Georgia. Ikke bare så suppen jeg fant da jeg gjorde research utrolig god ut – min kollega Mikkel skrøt også uhemmet av georgisk mat under lunsjen på kontoret.

Dessverre støtte jeg raskt på en utfordring. Én av ingrediensene, plommesausen tkemali, var visst ikke så enkel å oppdrive. Planen var derfor å erstatte denne med en hjemmelaget plommesaus. Men skjebnen ville det annerledes. På høstferie i Malaga bodde jeg tilfeldigvis rett ved siden av en russisk importbutikk – og tro det eller ei – de hadde fått inn tkemali én dag før jeg besøkte butikken.

Vel hjemme i Oslo fikk jeg laget suppen, som viste seg å være utrolig god, om enn litt fettete. Hadde jeg laget den igjen hadde jeg vurdert å slenge i et par gulrøtter og poteter, og i tillegg vurdert å bruke kjøtt med mindre fett.

Alt du trenger til 6 porsjoner:00

 • 25 g valnøtter
 • 3 ss olivenolje
 • 3 løk
 • 4 fedd hvitløk
 • 600 g bibringe eller annet grytekjøtt av storfe
 • Et par kraftbein
 • 50 g tomatpuré
 • 1 ts chilipepper
 • 1 ts fenugreekblader
 • 1 ts korianderfrø
 • 2 l kokende vann
 • 50 g sushiris
 • 25 g Tkemali (plommesaus)
 • 1 bunt koriander
 • ½ bunt basilikum
 • 2 kvister timian
 • 2 kvister mynte
 • 1 granateple

Skjær kjøttet i spisevennlige biter. Finhakk løk og hvitløk, og vask risen helt til vannet blir blankt. Rist Valnøtter i ovnen på 150 grader i 10 minutter. Ta dem deretter ut og la dem kjøle seg ned.

Stek løken blank i en stor stekepanne med litt olje. Tilsett deretter hvitløken og la det surre i et minutt. Sleng i kjøttet og øk temperaturen. Kjøttet skal stekes til det får en skorpe på alle sider.

Skru ned temperaturen og tilsett tomatpuré. Stek på lav varme under omrøring i ti minutter. Sleng i to liter kokende vann og litt salt. Sleng deretter i risen og kok på lav varme i 40 minutter. Rør om i blant for at risen ikke skal klistre seg til bunnen av gryta.

Legg de stekte valnøttene i en pose og knus dem med en kjevle. Du kan også bruke en morter. Tilsett valnøtter og Tkemali når suppen har kokt i 40 minutter. La dette surre i 10 minutter. Bruk en morter til å knuse koriander, chili og Fenugreek-blader. Sleng i krydderblandingen, rør om og smak om suppen trenger mer salt.

Bruk de siste 10 minuttene av koketiden til å kutte opp koriander, basilikum, mynte og timian. Server i en bolle med masse finhakkede urter og noen granateplefrø.

21

Suppen: 5 av 6

Suppepris: Under 35 kr per porsjon

გემრიელად მიირთვით!

Georgia: Kharcho

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..