Norge: Kjøtt og suppe

11Da jeg skulle vurdere hvilken supperett som skulle representere Norge i dette prosjektet hadde jeg flere mulige valg. Sodd og Brennsnute var blant annet lenge på ønskelisten, men de måtte begge vike for den desidert beste norske supperetten – kjøtt og suppe.

Kjøtt og suppe er spesiell i den forstand at man lager to retter samtidig – i samme gryte. Den har også en spesiell plass i mitt hjerte ettersom retten har blitt laget i uendelige varianter av moren min siden jeg var liten.

Oppskriften som presenteres her er bare en av mange mulige varianter av denne suppen. Her kan man variere med ulike grønnsaker og kjøttstykker – samt syrligheten i løksausen. Min variant ble imidlertid svært god, så denne oppskriften kan jeg anbefale på det varmeste.

Alt du trenger til 8 porsjoner:00

 • 1 kg høyrygg av storfe
 • 4 gulrøtter (350 g)
 • 1 sellerirot (0,5 kg)
 • 1 persillerot (150 g)
 • 1 kålhode (1 kg)
 • 1 purre
 • 2,5 l vann
 • 1 laurbærblad
 • 1 ss salt
 • 1 ss pepper
 • 10 poteter

Sursøt løksaus:

 • 2 ss smør
 • 1 løk
 • 3 ss hvetemel
 • 5 dl kjøttkraft
 • 1 ss eddik
 • 2-3 ss sukker
 • 1 ss salt

Skjær oksekjøttet i store biter. Kutt gulrøttene i store biter, sellerirot og persillerot i terninger. Kålhodet kuttes i små biter og purren i skiver.

 

Kok opp 1,5 liter vann med laurbærblad, 1 ss salt og 1 ss pepper. Når vannet koker slenger du i kjøttet. Sørg for å fjerne alt fettet som flyter til overflaten de første 5 minuttene etter at det begynner å koke. Når det er lite fett igjen kan du slenge i den resterende literen med vann. Kok opp igjen og la kjøttet trekke under lokk i 1,5 timer.

Ta ut kjøttet og sil kraften gjennom et dørslag. Sleng deretter kjøtt, grønnsaker og kraften tilbake i gryten. Kok opp og la det surre i 30 minutter. Kok samtidig opp poteter i en separat gryte.

Mens suppen surrer lager vi løksausen. Kutt løken i små biter og kok opp kjøttkraft. Surr løken i smøret til den blir blank. Tilsett deretter hvetemel og spe med varm kraft. Rør godt hele tiden for å forhindre at sausen klumper seg. La sausen surre i 10 minutter, og sleng til slutt i eddik, sukker og salt.

Server suppen med grønnsaker som forrett, og deretter kjøtt med grønnsaker, løksaus og kokte poteter.

Vel bekomme!

Suppen: 5 av 6

Suppepris: Under 35 kr per porsjon

Norge: Kjøtt og suppe

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..