USA: Gumbo

2016-01-20 22.01.36Når jeg tenker på amerikansk mat er det spesielt to supper som kommer gir meg vann i munnen. Ettersom jeg allerede hadde laget New England Clam Chowder falt valget denne gangen på Louisiana sin offisielle statsrett – Gumbo. Som mange andre retter fra Louisiana er retten inspirert av en rekke matkulturer, deriblant fransk, spansk, tysk, vest-afrikansk og choctaw. Den ble først nedtegnet i 1802, men ble først kjent blant allmennheten da kafeteriaen ved Senatet i USA begynte å servere den på 1970-tallet.

Det finnes flere ulike variasjoner av Gumbo, både supper og stuinger. Det eneste som kjennetegner de ulike versjonene er roux, okra, kjøtt/skalldyr og the Cajun holy trinity (selleri, løk og grønn paprika). I oppskriften min har jeg brukt chorizo, kylling og reker, noe som gir en suppe med litt styrke. Dersom man ønsker en noe mildere suppe kan chorizoen byttes ut med bratwurst.

Alt du trenger til 10 porsjoner:2016-01-20 18.29.21

 • 2 kyllingfileter
 • Salt og pepper
 • 4 ss vegetabilsk olje
 • 225 g chorizo
 • 1 dl hvetemel
 • 5 ss smør
 • 1 løk
 • 8 fedd hvitløk
 • 1 grønn paprika
 • 3 selleristenger
 • 60 ml worcestershiresaus
 • 1 bunt fersk persille
 • 1 l kjøttbuljong (utblandet)
 • 1 boks knuste tomater
 • 450 g okra
 • 4 vårløk
 • 125 g reker

Kutt chorizo i skiver. Finhakk hvitløk. Skjær løk, selleristenger og paprika i biter. Kutt okra og vårløk i skiver og riv opp persillen. Gjør klar rekene.

Krydre kyllingfileten med salt og pepper. Varm oljen i en stor gryte på middels høy varme (7 av 9). Brun kyllingen på begge sider og fjern filetene fra gryten. Sleng chorizoen i gryten og brun dem. Når de er brune legger du chorizoen til side.

Strø hvetemelet over oljen tilsett 2 ss smør og stek på middels varme under konstant omrøring. La dette steke i ca. 10 minutter og fjern deretter gryten fra platen. La den kjøle seg ned litt. Skru samtidig ned varmen på platen til lav varme (3 av 9). Når platen er noe kaldere slenger du resten av smøret i gryten og plasserer den tilbake på platen. Tilsett løk, hvitløk, paprika og selleri. Kok dette i 10 minutter. Rør om en gang i blant.

Tilsett Worcestershiresaus, salt, pepper og halvparten av persillen. Kok opp mens du rører jevnlig i 10 minutter. Tilsett den utblandede buljongen, kyllingen og chorizoen. Rør om, kok opp og reduser deretter varmen. Sleng på lokk og la suppen surre i 45 minutter.

Tilsett boksen med hakkede tomater og okraen. Sleng på lokket igjen og la det koke i 1 time til. Rett før servering slenger du i vårløk, reker og resten av persillen.

Enjoy your meal!

Suppen: 5 av 6

Suppepris: Under 35 kr per porsjon

USA: Gumbo

En kommentar om “USA: Gumbo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..