Frankrike: Fransk løksuppe

20160601_231038Jeg visste alltid at Frankrike kom til å bli en utfordring. Her var det en rekke supper jeg hadde lyst til å lage. Blant annet fristet bouillabaisse, garbure og tourin. Likevel var det fransk løksuppe som fikk gleden av å representere det franske suppekjøkken i denne omgang.

Det sies at den første franske løksuppen ble til da Ludvig XV sine kokker ikke kunne finne noe annet enn smør, løk og champagne på en av kongens mange jaktturer. Om dette er sant eller ikke bryr vi oss lite om. En god historie er det i hvert fall.

Løksupper har en lang tradisjon i Europa. Trolig skyldes dette at løk alltid har vært lett å få tak i og hatt lang lagringstid. Oppskriften som presenteres her er en moderne versjon av den franske løksuppen.

Alt du trenger til 3 porsjoner:20160601_193026

 • 2 ss olivenolje
 • 1 ss smør
 • 4 løk i tynne skiver
 • 0,5 ts salt
 • 0,25 ts sukker
 • 1,5 ss hvetemel
 • 7,5 dl utblandet oksefond
 • 1,25 dl hvitvin
 • 0,25 ts tørket salvie
 • 1 laurbærblad
 • 1 baguette
 • 1 ss olivenolje
 • 1,5 ss cognac
 • Salt og pepper
 • 150 g gruyere, revet
 • 50 g parmesan, revet

Skjær løken i tynne skiver. Riv osten og oppbevar i separate boller.

20160601_210255

Forvarm ovnen til 160 grader. Sleng deretter 2 ss olivenolje og 1 ss smør i en gryte på middels varme. Rør den skivede løken inn i oljen og smøret, sleng på lokk og la koke i 20 minutter. Hold et øye med den en gang i blant.

Skru opp varmen til middels høy. Tilsett 0,5 ts salt og 0,25 ts sukker. Rør rundt til løken er brun og karamelisert. Bunnen av gryta vil brunes. Rør inn en og en spiseskje med mel og kok hvert 30. sekund.

Visp inn 1,25 dl biffkraft. Rør inn den brunede løken som sitter fast i bunnen av gryten. Tilsett resten av biffkraften, vinen, salvien og laurbærbladet. Kok opp, reduser varmen og la det surre i 40 minutter.

Kutt baguetten i 1,5 cm tykke skiver. Pensle med olje på begge sider og sett det i ovnen i 15 minutter. Snu, og la stå i 15 minutter til. Ta ut brødet og skru opp varmen på ovnen til 175 grader.

Riv en halv løk over suppen. Tilsett 1,5 ss cognac. Tilsett 0,25 dl revet gruyere og salt og pepper. Rør rundt.

Øs litt av suppen over i ovnfaste skåler. Plasser en skive baguett i skålen og strø over rikelig med gruyere og parmesan. Sleng i ovnen på 175 grader i 30 minutter. La stå til osten er smeltet og brun.

Server og nyt.

20160601_231204

Bon appétit!

Suppen: 6 av 6

Suppepris: Under 65 kr per porsjon

Frankrike: Fransk løksuppe

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..