Hellas: Avgolemono

2016-04-03 20.53.38På et møte i Stockholm ble jeg introdusert for gledene av greske supper av en kollega, og det ble med ett klart at jeg måtte lage suppen Avgolemono. Jeg søkte vidt og bredt og fant til slutt en greker som hadde lagt ut oppskriften nedenfor på video.

Avgolemono er i grunn en ganske enkel suppe basert på kyllingkraft og grønnsaker. Det som gjør den unik er blandingen av egg og sitron som tilsettes mot slutten, og som kan gi suppen en veldig tykk konsistens. I oppskriften nedenfor har jeg tilsatt ekstra vann for å sørge for at suppen ikke blir for tykk.

Alt du trenger til 10 porsjoner:2016-04-03 17.52.13

  • 3,5 l vann
  • 1 kylling
  • 4 sitroner
  • 4 gulrøtter
  • 4 selleristenger
  • 2 løk
  • 6 egg
  • 2 ts maizena
  • 250 g risini eller orzo
  • Salt og pepper

Kok opp 3,5 liter vann i en stor gryte. Skrell 2 gulrøtter og del dem i tre. Gjør det samme med en løk. Til slutt hakker du opp 2 selleristenger i store biter. Vask også kyllingen og sleng den i gryta sammen med de oppkuttede grønnsakene. La det småkoke i 1 time. I mellomtiden gjør du klar de resterende grønnsakene. Skrell 2 gulrøtter og del dem i halvskiver. Selleristengene kuttes også i skiver, løken finhakkes og saften skvises ut av de fire sitronene.

Når kyllingen har kokt 1 time er kraften ferdig. Fjern kyllingen og la den kjøle seg ned litt. Sleng deretter gulrøttene, løken og selleristangen i gryta sammen med en god neve pepper. Kok opp, tilsett 250 ml risini og og la koke i 15 minutter. Fjern skinnet fra kyllingen og kutt den i små biter.

I mellomtiden skal du lage avgolemonosausen. Sleng litt vann i en stor bolle. Visp inn et par teskjeer maizena. Visp deretter inn de 6 eggene, og til slutt sitronsaften. Sørg for at du visper heftig underveis.

Du må nå temperere avgolemonosausen slik at den ikke blir til eggerøre når vi slenger den i suppen. Dette gjør du ved å (mens du visper intenst) sakte tilsetter kyllingkraften. Gjør dette til avgolemonosausen er varm. Deretter snus prosedyren. Du skal nå vispe i kyllingkraften mens du sakte tilsetter avgolemonosausen.

Sleng til slutt i kyllingen og la den varmes opp før du lar dette varme seg (men ikke koke) under lokk i 25 minutter. Smak til med salt og pepper. Server med et hakket selleriblad og gjerne litt revet sitronskall. Καλή όρεξη!

Καλή σας όρεξη!

Suppen: 4 av 6

Suppepris: Under 30 kr per porsjon

Hellas: Avgolemono

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..