Columbia: Caldo de Costilla

Ja, da har vi kommet til punktet hvor jeg bryter regelen min om å kun lage en suppe per land. Jeg lagde jo en columbiansk suppe for en god stund siden, og selv om den var god, var fristelsen for stor da jeg så en video av J. Kenji López-Alt som lagde denne suppen. Jeg skylder på at jeg er tre år og to barn eldre siden sist jeg la ut en oppskrift.

Caldo de Costilla er en hjertevarmende colombiansk suppe med røtter i Andesregionen, en perfekt blanding av innfødte og spanske kulinariske tradisjoner. Denne næringsrike suppen, rik på kjøtt og grønnsaker, har historisk fungert som en energigivende start på dagen, spesielt i de kjøligere høylandene. I dag er den et symbol på colombiansk komfortmat og kulturell stolthet, ofte servert som en kur mot bakrus og som en hyllest til landets gastronomiske arv. Caldo de Costilla er mer enn bare en rett; den er en fortelling om Colombia selv, en smakfull arv som varmer både kropp og sjel.

Caldo de Costilla betyr strengt talt ribbeinsuppe, så mitt valg av kjøtt her var ikke helt korrekt, men noen ganger må man ta til takke med det man har. Og jeg hadde et nydelig stykke med høyrygg. Resultatet ble i hvert fall veldig vellykket!

Alt du trenger til 5 store porsjoner:

  • 1 bunt koriander
  • 4 vårløk
  • 1 løk
  • 1 kg høyrygg
  • 5 hvitløksfedd
  • 1 ts spisskummen (frø)
  • Salt
  • 500 g kokepoteter

Finhakk 1 vårløk og korianderbladene til danderingen og legg disse til side. Del resten av vårløken i grove biter. Skrell løk og hvitløk. Skjær løken i to, og knus hvert hvitløksfedd. Skjær kjøttet i store biter. Sleng kjøttet, den grovhakkede vårløken, korianderstilkene, hvitløk, løk og spisskummenfrø i en stor kjele. Fyll på med kaldt vann til det dekker innholdet i gryten.

Kok opp og fjern skummet som kommer til overflaten de første 5 minuttene. Skru deretter ned varmen og la suppen surre under lokk i to til tre timer. Kjøttet er klart når det ikke gir noen motstand hvis du stikker det med en kniv.

Når kjøttet er ferdigkokt fjerner du det fra gryten og legger det til side. La det hvile litt før du kutter det i suppevennlige biter. Sil kraften av i en annen gryte før du vasker hovedgryten, returnerer kraften og salter til du synes det smaker ganske salt.

Skrell potetene og kutt dem på langs før du kutter dem i ca 1 cm tykke skiver. Sleng potetene i suppen og kok i 10 minutter.

Legg kjøttet tilbake i suppen og varm opp. Rett før servering tilsetter du vårløken og korianderen du la til side i starten. Server suppen i dype skåler med en god mengde poteter, vårløk og koriander.

Suppen: 

Suppepris: Under 45 kr per porsjon

¡Buen provecho!

Columbia: Caldo de Costilla

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..