Kroatia: Zagorska juha od vrganja

23Jeg har lett etter en anledning til å lage en soppsuppe lenge, og da var det en glede å komme over den kroatiske soppsuppen Zagorska juha od vrganja («soppsuppe fra Zagorje»). I utgangspunktet skal suppen lages med en kroatisk sopp som ligner mye på shitake, men jeg bestemte meg for å lage en noe enklere og billigere variant med champignon.

Den store fordelen med denne suppen er at den inneholder to av mine favorittingredienser: sopp og bacon. Forventningene var altså skyhøye, og suppen klarte for det meste å innfri. Den eneste kritikken jeg kan komme med var at retten var nokså salt. Kanskje kunne det vært unngått med litt mindre bacon. Suppen var forresten utrolig mektig, så en porsjon holder nok for de fleste.

Alt du trenger til 4 porsjoner:00

 • 250 g bacon
 • 750 g champignon
 • 2 løk
 • 1 fedd hvitløk
 • 2 ss smør
 • 2 ts tørket dill
 • 1 ss røkt paprika
 • 2 ts sitronsaft
 • 3 ss hvetemel
 • 5 dl kyllingbuljong (utblandet)
 • 2,5 dl matfløte
 • 1 dl rømme
 • Sitronskall
 • Bladpersille
 • Salt og pepper

Kutt champignon i skiver og løken i småbiter. Skjær baconet enten i terninger eller i skiver.

Stek løken i to spiseskjeer smør på middels varme i fem minutter. Tilsett ett hvitløksfedd når det har gått 2 minutter, og stek løken videre. Rør om i blant. Lag litt plass i midten av gryta ved å skyve løken mot kantene og sleng i baconet. La dette steke i et par minutter.

05 06

Sleng i champignonen når løken og baconet har fått steke i fem minutter. Rør om godt og tilsett 2 teskjeer tørket dill og en spiseskje røkt paprika. Rør om og la soppen småsteke i 10 minutter.

Sleng deretter i 2 teskjeer ferskpresset sitronsaft og tre spiseskjeer hvetemel. Rør godt og la dette steke i fem minutter under omrøring.

Tilsett 5 dl utblandet kyllingbuljong, rør om igjen og reduser varmen til middels lav. La suppen surre i ti minutter under lokk. Ta en håndfull med bladpersille og riv skallet av en sitron. Finhakk disse for litt frisk pynt.

Ta suppen av platen og rør inn 2,5 dl fløte og 1 dl rømme. Sørg for å røre dette godt sammen, slik at rømmen ikke klumper seg i suppen. Sleng til slutt i en spiseskje pepper, smak til med salt hvis det trengs og server i en skål med litt persille og sitronskall.

24

Suppen: 5 av 6

Suppepris: Under 30 kr

Dobar tek!

Kroatia: Zagorska juha od vrganja

2 kommentarer om “Kroatia: Zagorska juha od vrganja

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..