Israel: Jewish penicillin

20I slutten av 2016 merket jeg at halsen begynte å kjempe i mot meg, og da visste jeg at jeg nok en gang måtte ty til suppe. Heldigvis kom en kontakt til unnsetning. Han fortalte meg om en gammel famiilieoppskrift på kyllingsuppen Jewish Penicillin.

Allerede på 1100-tallet ble kyllingsuppe omtalt for sine helbredende egenskaper. Den jødiske rabbineren og doktoren Maimonides hevdet at kyllingsuppe helbredet alt fra vondt i halsen til astma og spedalskhet. Jeg tør ikke påstå at suppen kurerte forkjølelsen min, men den gjorde det i hvert fall veldig mye greiere å være syk.

Alt du trenger til 8 porsjoner:0

  • 1 hel høne eller kylling
  • 6 gulrøtter
  • 1 purre
  • 2 stilker selleri
  • 4 løk
  • 0,5 kålrot
  • 0,5 kålhode
  • 1 sellerirot
  • 1 fedd hvitløk

 

Kutt 1 løk, 1 gulrot og 2 selleristenger i to. Del høna/kyllingen i to. Kutt så av det grønne fra purren. Sleng alt dette i en stor gryte og fyll på med vann til det dekker innholdet. Kok opp og fjern av det grå skummet med en øse. Skru ned varmen til lav temperatur, sett på lokk og la surre i to timer.

Gjør deretter klar resten av grønnsakene. Skjær kål i strimler, løk i grove biter, gulrøttene og det hvite fra purren i skiver. Kutt så selleriroten og kålroten i terninger. Fjern kjøttet fra gryta når kraften har kokt i to timer. Sett det til side og la det avkjøles.

Sil resten av kraften og kast de kokte grønnsakene. Press ut kraften fra grønnsakene med en sleiv eller øse. Eventuelt kan man bruke et kjøkkenhåndkle. Sleng deretter olje, løk og snittet kål i en stor gryte. Fres dette under omrøring til det blir blankt og mykt.

Tøm resten av grønnsakene i gryten og hell over kraften. Hvis det ikke dekker alle grønnsakene kan du tilsette litt vann. Kok opp, tilsett to knuste fedd hvitløk, og fjern skummet som kommer til overflaten. La dette koke i 15 minutter. Riv i mellomtiden kyllingkjøttet i biter og sleng det i suppen.

Smak til med salt og pepper, og server, gjerne med litt finhakket gressløk på topp.

Suppen: 5 av 6

Suppepris: Under 20 kr per porsjon

בתיאבון!

Israel: Jewish penicillin

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..