Irland: Irish Beef Soup

20I sommer reiser jeg til Boston med noen venner. I forkant av reisen ble det klart at jeg måtte servere mine reisefeller en bostoniansk matrett – og da møtte jeg en utfordring. Det viste seg at jeg allerede har laget en amerikansk suppe. Jeg har til og med laget en suppe fra Boston! For å løse denne knipen måtte jeg ty til litt juks.

Siden hungersnøden i Irland på 1840-tallet har den irske utvandringen til Boston hatt en enorm påvirkning på kulturen i byen – og dette gjelder også maten. Av denne enkle grunnen har jeg tillatt meg å lage en suppeversjon av en kjær irsk matrett: Irish Lamb Stew. For å sørge for at jeg fortsatt kan sove om natten sørget jeg for å bytte ut lammet med storfe, noe som gjorde retten betydelig mer amerikansk.

Valget ble godt mottatt av mine reisefeller, og suppen kan anbefales på det sterkeste.

Alt du trenger til 6 porsjoner:1,5

 • 2 ss solsikkeolje
 • 1 kg høyrygg
 • 2 løk
 • 3 stangselleri
 • 1 laurbærblad
 • 4 gulrøtter
 • 1,5 l biffbuljong (utblandet)
 • 900 g poteter
 • 50 g smør
 • Gressløk
 • Salt og pepper

Skrell poteter og gulrøtter. Skjære potetene i 1 cm tykke skiver og gulrøttene i grove biter på 3 cm. Biffen kuttes i 2,5 cm tykke biter, selleristengene i 1 cm tykke skiver og løken grovhakkes.

Brun kjøttet i en spiseskje olje på høy varme i små puljer. Sørg for at du ikke slenger i for mye av kjøttet samtidig. Det skal steke, ikke koke. Sett kjøttet til side når det er brunt. Forvarm ovnen til 160 grader.

Reduser varmen til middels høy, sleng i en spiseskje olje og tilsett løk, selleristang og gulrot. La dette steke under omrøring til løken er myk. Dette bør ta maks fem minutter. Sleng kjøttet tilbake i gryten sammen med laurbærbladet og buljongen. Tilsett 1 ss salt og 1 ss pepper.

Kok opp, fjern gryten fra platen og plasser potetflakene over suppen. Dytt potetene litt ned slik at de så vidt dekkes av suppen. Sleng til slutt noen små smørklatter på toppen av potetene og tilsett litt salt og pepper. Plasser gryten i ovnen med lokk på og la det stå i 1,5 timer. Fjern lokket og la stå i 10 minutter til. Potetene bør få en nydelig brunfarge .

Server med litt hakket gressløk, og gjerne en skive brød.

22

Bon appetit!

Suppen: 5 av 6

Suppepris: Under 40 kr per porsjon

Irland: Irish Beef Soup

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..