Wales: Cawl

nfdI løpet av dette prosjektet har jeg oppdaget en rekke likheter mellom de tradisjonelle suppene man finner i ulike land. At det fantes likheter mellom norske og walisiske supper kom ikke som noe stort sjokk, da reisende har beveget seg fra Norge til de britiske øyer i lang tid. Litt morsomt var det likevel at den walisiske nasjonalsuppen viste seg å være en variant av den norske retten kjøtt og suppe.

«Cystal yfed o’r cawl â bwyta’s cig» sies det i Wales. Uttrykket betyr noe slikt som «Den er så god å spise som den er å drikke». Dette utrykket kan definitivt brukes for å omtale cawl, som viste seg å være en nydelig suppe. I oppskriften nedenfor har jeg brukt storfe og tradisjonelle grønnsaker, men også lam er vanlig. Skulle jeg gjort noe annerledes ville jeg nok fjernet eller stekt svoret på baconet.

Alt du trenger til 6 porsjoner: cof

 • 1 ss smør
 • 2 løk
 • 1 kålrot
 • 4 gulrøtter
 • 1 purre
 • 450 g høyrygg
 • 450 g tørrsaltet bacon
 • 1 laurbærblad
 • 1 kvist timian
 • 450 g poteter
 • Salt og pepper

Kutt løk, kålrot og poteter i store terninger, og gulrøtter og purre i store skiver. Baconet kutter du i store biter. Smelt smøret i en stor gryte på høy varme. Tilsett løk, kålrot, gulrøtter og purren. Brun i tre-fire minutter under konstant omrøring før du fjerner grønnsakene fra gryten.

Brun høyryggen på alle sider. Sleng så i baconet og la det surre litt i bunnen av gryten før du tilsetter grønnsakene, laurbærbladet og timiankvisten. Fyll på med kaldt vann til det dekker innholdet i gryten. Kok opp og fjern skummet som kommer til overflaten de første 20 minuttene. Skru deretter ned varmen og la suppen surre under lokk i to timer.

Fjern høyryggen og sett den til side. Mens kjøttstykket hviler kokes potetene i suppen. Dette tar rundt 20 minutter. Når kjøttet er kaldt nok til å håndtere kuttes det i mindre spiseklare biter. Sleng det deretter tilbake i gryten og la det koke sammen med suppen i 10 minutter.

nfd

Smak til slutt til med salt og pepper før servering. Suppen kan enten spises som den er eller med suppe som forrett og kjøtt og grønnsaker til hovedrett.

nfd

Suppen: 5 av 6

Suppepris: Under 25 kr per porsjon

Mwynhewch eich bwyd!

Wales: Cawl

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..