Ungarn: Gulasj

2016-01-26 21.00.28Ungarns nasjonalrett gulasj var et enkelt valg for dette landet. Gulasj har aner fra 800-tallet. Den gangen lagde madjarske gjetere en primitiv versjon av retten i store jerngryter. Da ottomanerne invaderte Ungarn på 1400-tallet introduserte de madjarene til et nytt krydder – paprika. I Ungarn endret dette enkle krydderet store deler av det madjarske kjøkkenet, og paprika har siden den gang blitt en essensiell del av Ungarsk mat.

Det finnes mange måter å lage gulasj på. Oppskriften nedenfor er en tradisjonell ungarsk måte å lage suppen på – og det betyr store mengder paprika. Dette er så langt den beste suppen jeg har laget i år, så dette året har startet godt. Det eneste jeg ville vurdert neste gang er om jeg burde ha brukt noe mørere kjøtt, og muligens enda mer paprikapulver.

Alt du trenger til 10 porsjoner:2016-01-25 20.07.42

 • 3 ss smør
 • 4 løk
 • 40 g paprikapulver
 • 700 g oksebog
 • 5 fedd hvitløk
 • 2 røde paprika
 • 1 gul paprika
 • 2 tomater
 • 2 gulrøtter
 • 2 poteter
 • 12,5 dl kjøttbuljong (utblandet)
 • 1 laurbærblad
 • 1 ts salt
 • 0,5 ts pepper
 • 1 ss rømme per porsjon

Grovhakk løk, finhakk hvitløk og kutt kjøttet i terninger på ca. 1 cm. Kutt gul og rød paprika i terninger. Gjør det samme med tomatene, gulrøttene og potetene.

Smelt smøret i en stor gryte. Tilsett løken og la dette surre på middels varme i ca. 10 minutter til løken begynner å brunes. Fjern gryten fra stekeplaten, la den kjøle seg ned et minutt og rør deretter inn paprikapulveret. Dersom gryten er for varm vil paprikapulveret steke og bli bittert. Prøv å unngå det.

Tilsett kjøttet og hvitløken og stek under omrøring i 7 minutter til kjøttet er brunt.

Tilsett gul og rød paprika og kok dette i 5 minutter til. Sleng til slutt i kjøttbuljong, laurbærblad, salt og pepper. Kok opp, sleng på lokk og reduser varmen til middels (5 av 9). La suppen surre i 40 minutter.

 

Etter 40 minutter er suppen klar. Smak til med salt og server – gjerne med en skive brød og en klatt rømme.

Jó étvágyat!

Suppen: 5 av 6

Suppepris: Under 25 kr per porsjon

Ungarn: Gulasj

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..