New Zealand: Māori Boil Up

21Tradisjon tro har jeg syndet på suppefronten i sommer og spist ute framfor å lage nye supper. Riktignok har jeg lært en ting eller to som vil komme godt med i framtidige suppeoppskrifter, men jeg måler jo meg selv i produksjon, og så langt har det blitt lite hjemmelaget suppe. For å gjøre det godt igjen har jeg bestemt meg for å skjerpe meg resten av året. Til høsten skal suppefrekvensen økes.

Først ut i sommer kommer en tradisjonell Boil up fra New Zealand. Boil up er en matrett skapt av urinnbyggerne i New Zealand – Maoriene. Dette polynesiske folkeslaget har en rekke interessante matretter, men på suppefronten er det helt klart boil up som vekker min interesse. Boil up kokes tradisjonelt i en hāngi – en jordovn som lages ved å surre inn maten i blader og grave den ned sammen med varme steiner. I mangel av en jordovn måtte jeg dessverre ty til en vanlig gryte i mitt forsøk på å lage retten.

Det finnes mange varianter av boil up, men alle har til felles at de består av kjøttkraft, grønnsaker og melboller. Typisk sett lages suppen med kraftbein av svin, kumara (en slags søtpotet) og puha (en form for dylle). I tillegg tilsetter man gjerne noen spesielle melboller som kalles Doughboys på slutten av koketiden.

Ettersom alle de vanlige ingrediensene i denne suppen er vanskelige å få tak i her til lands, måtte jeg ty til noen alternative, men ganske like ingredienser. Først og fremst viste det seg å ikke være så greit å finne kraftbein av svin. Derfor tydde jeg til en helt plain svineknoke. Deretter fant jeg ut av kumara og puha var umulig å oppdrive, men jeg klarte å grave fram en søtpotet og litt brønnkarse på Jacobs. Som et alternativ til brønnkarse kan man helt sikkert bruke ruccola, som nok vil ha en lignende smak og konsistens.

Suppen ble, til tross for at jeg måtte ty til alternative ingredienser, utrolig god, og jeg kan anbefale den på det sterkeste.

Alt du trenger til 4 porsjoner:00

 • 1,5 kg svineknoke (med bein)
 • 1 søtpotet
 • 1 løk
 • 6 cherrytomater
 • 3 vårløk
 • 1 ss fersk koriander
 • 1 liter kyllingfond (utblandet)
 • 5 dl vann
 • 1 ts salt
 • 1 bunt med brønnkarse

Doughboys:

 • 1,5 ss smør
 • 125 g hvetemel
 • ½ ts bakepulver
 • ½ klype salt
 • ½ klype sukker
 • 1 dl melk

Del søtpoteten i små terninger, løken i grove biter og vårløken i tynne strimler. Kjøttet deles deretter i to store biter før det legges i gryta med vannet og kyllingfonden. Kok opp og la det surre i minst én time under lokk. Fjern alt skummet som kommer til overflaten med skje.

Legg brønnkarsen i kaldt vann i ti minutter. Hell deretter av vannet. Dette gjøres for å fjerne noe av bitterheten i bladene. Når kjøttet har kokt i en time fjernes det fra gryten og kuttes opp i spiseklare biter. Legg skinn og bein til side.

Kast alt skinnet og sleng de store beinene tilbake i gryta. Fyll på med vann slik at det dekker beinene. Sleng søtpotet, løk, tomater og vårløk i suppen. Kok opp og la det surre i 15 minutter. Smak til med salt hvis det trengs.

Lag doughboys ved å blande hvetemel, bakepulver, salt og sukker. Rør inn smøret i små biter til deigen blir ruglete. Rør inn melk til du får en klissete deig. Bruk to spiseskjeer til å forme små baller av deigen og legg disse i den kokende suppen.

Riv opp og hakk koriander og sleng det i gryta sammen med brønnkarsen. Rør rundt. Sett på lokk og kok i 15 minutter. Ikke ta av lokket mens det koker.

Server suppen i en skål, gjerne med litt skivet vårløk som pynt.

20

Suppen: 6 av 6

Suppepris: Under 50 kr per porsjon

Kia mākona!

New Zealand: Māori Boil Up

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..