Litauen: Šaltibarščiai

7.1I juni hadde vi noen utrolig varme dager i Oslo. Det eneste som fristet da var kalde supper. Ettersom jeg allerede hadde laget de kalde suppene jeg kjente til (Salmorejo og Vichyssoise) måtte jeg gjøre litt research. Det tok ikke mange minuttene før jeg fant svaret.

Šaltibarščiai er en kald variant av Borscht som er utrolig populær i Litauen om sommeren. Den består av rødbeter, kefir, rømme og yoghurt – noe som gir suppen en veldig spesiell rosa farge. Suppen serveres ofte med reddiker, agurk, vårløk og hardkokte egg. Enkelte varianter toppes også med kalv, skinke eller krepsehaler.

Som med de fleste supper er opprinnelsen til Šaltibarščiai uviss, men mye tyder på at den først ble laget i Storhertugdømmet Litauen (som i dag inkluderer Litauen, Hviterussland, Ukraina, Transnistria og delvis Polen og Russland).

Alt du trenger til 6 porsjoner:1

  • 3 rødbeter
  • 3 reddiker
  • 1 agurk
  • 2 vårløk
  • 2 ss fersk dill
  • 1 dl rømme
  • 5 dl kefir
  • 5 dl naturell yoghurt
  • 2 egg
  • Salt og pepper

Vask, skrell og kutt rødbetene i biter. Skrell deretter agurken og kutt denne i små biter. Gjør det samme med reddikene. Finhakk dill og skjær vårløken i tynne skiver.

Sleng rødbetene i en gryte og dekk med vann. Kok opp og la dette surre til rødbetene er kokte. Dette bør ta omtrent 15 minutter. Ta deretter gryten av platen og hell av halvparten av vannet. La innholdet i gryten kjøle seg ned til rødbetene er helt kalde. Du kan plassere hele gryten i kaldt vann for å framskynde prosessen. Mens rødbetene kjøles ned kan du hardkoke eggene.

Kjør deretter rødbetene til en fin puré i en kjøkkenmaskin og sleng puréen tilbake i en gryte. Visp inn kefir, yoghurt, rømme, reddiker, agurk, dill og halvparten av vårløken. Smak til med salt og pepper.

La stå i kjøleskapet til serveringstid og server med et kvart hardkokt egg, en klatt rømme og litt vårløk.

7

Gero apetito!

Suppen: 5 av 6

Suppepris: Under 25 kr per porsjon

Litauen: Šaltibarščiai

En kommentar om “Litauen: Šaltibarščiai

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..