Columbia: Ajiaco

2016-02-10 21.01.49Etter å ha viet en god del timer til Netflix-serien Narcos ble jeg lett nysgjerrig på columbiansk mat. Kanskje fantes det en suppe som Pablo Escobar slurpet i seg i sitt privatbygde fengsel? Et raskt søk på nettet senere fant jeg suppen Ajiaco – en solid kyllingsuppe fra fjellene rundt Bogotá.

Ajiaco skal egentlig lages med tre ulike sorter poteter og en urt ved navn guascas. I tillegg skal kyllingen marineres i 24 timer før den stekes. Lat og sulten som jeg var ble min versjon en noe forenklet versjon. Jeg marinerte ikke kyllingen og brukte kun én sort poteter. Guascas fant jeg heller aldri – så jeg brukte tørket oregano som en substitutt.

Alt du trenger til 8 porsjoner:2016-02-10 18.22.04

Til suppen

 • 2 kyllingbryst med bein og skinn
 • 1 løk
 • 5 fedd hvitløk
 • 1 ss salt
 • 1 ss pepper
 • 2 ss olivenolje
 • 1 l kyllingbuljong (utblandet)
 • 700 g poteter (helst yukon, red og russet)
 • 2 maiskolber
 • 1 bunt fersk koriander
 • 6 vårløk
 • 2 ss tørket guascas eller oregano

Topping

 • 2 avokadoer
 • 8 ss rømme
 • 4 ss fersk koriander
 • 2 ss kapers

Kutt opp løken i store biter og hakk hvitløken grovt. Skrell deretter og del potetene i terninger. Bunten med koriander skylles godt og bindes helst med hyssing. Et godt tips er å binde sammen vårløken med hyssing også. Maiskolbene deles i fire biter.

2016-02-10 18.51.23

Stek kylling, løk, hvitløk, salt og pepper i litt olje på middels høy varme (7 av 9). Kyllingen bør stekes ca. 3 minutter på hver side. Hell over kyllingbuljongen, kok opp og reduser deretter varmen til middels lav (3 av 9). La kyllingen surre under lokk i 30 minutter til den er ferdigkokt.

Fjern kyllingen fra gryten. Skru opp temperaturen på platen til middels (5 av 9). Hell i potetene og la det koke under lokk i 5 minutter. I mellomtiden fjerner du skinnet fra kyllingen og river den opp i mindre biter. Fjern eventuelle bein.

Tilsett vårløk, oregano/guascas og koriander i gryta. La det surre i 10 minutter under lokk. Tilsett deretter maiskolbene og la det surre i 10 minutter til.

Fjern til slutt korianderbunten og vårløken fra gryta. Tilsett kyllingen og la det koke i 5 minutter til. Server med kapers, en klatt rømme og litt koriander.

¡Buen provecho!

Suppen: 5 av 6

Suppepris: Under 30 kr per porsjon

Columbia: Ajiaco

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..